Alles over recombinant proteins? Dat lees je in dit artikel!

Wanneer je niet zo thuis bent in de medische wereld, dan heb je vast nog nooit gehoord van recombinant proteins. Daarom is het verstandig om er informatie over in te winnen. Dan weet je uiteindelijk alles hierover en hoef je je niet meer af te vragen wat het is.

recombinant proteins zijn eiwitten die gecodeerd zijn door recombinant DNA dat gekloond is in een expressie vector. Het modificeren van een gen door de recombinant-DNA-technologie kan volgen tot een expressie van een mutant eiwit. Het is dus een gemanipuleerde vorm van eigen eiwit, dat op verschillende manieren is gegenereerd om zo de productie van eiwitten te verhogen, de gensequenties te veranderen en hiermee commerciële producten te maken die van nut zijn.

recombinant proteins zijn gevormd door externe genen te implementeren in een gastheercel. Deze eiwitten zijn vooral gebruikt door de productie van farmaceutische producten. Zo dienen ze als geneesmiddelen, als antilichamen en enzymen om ziekten te behandelen. Daarnaast dienen ze ook voor weefselmanipulatie.

Wie heeft recombinant proteins ontwikkeld?

De recombinant proteins zijn ontwikkeld door Peter Lobban. Hij was de eerste die recombinant DNA produceerde in de jaren 1972 en 1973. De recombinant DNA is gecreëerd door sequenties te fuseren die normaal gesproken niet in een organisme aanwezig zijn. Het is mogelijk om gewijzigde DNA opnieuw in te brengen, omdat verschillende organisme hetzelfde DNA-structuur hebben.

Het gewijzigde DNA toebrengen in een gastheercel zorgt ervoor dat het kan repliceren zonder dat het tot expressie komt. Het kan zich vertalen wat weer leidt door de vorming van recombinant proteins.

Het maken van recombinant proteins start op het genetisch niveau. Daar is de coderende sequentie voor het eiwit geïsoleerd en gekloond in een expressie plasmide vector. De meeste recombinant proteins komen van mensen af, maar ze zijn tot expressie gebracht in bacteriën, gist of dierlijke cellen. Menselijke genen zijn namelijk behoorlijk complex en hebben vaak niet-coderende DNA-sequenties die itrons heten. Vaak maakt men daarom eerst een itron vrije variant van het gen door het mRNA om te zetten in cDNA.

Het produceren van recombinant proteins voor onderzoeken is vooral vaak gedaan omdat het kostenbesparend is en eenvoudig en snel kan en het genoeg opbrengt. Het is dan ook de meest gebruikte methode. Er zijn drie belangrijke toepassingen van deze eiwitten, namelijk als hulpmiddel bij de zuivering van gekloonde cellen, als indicator van het expressieniveau en als histochemische markers om de locatie van de eiwitten in een cel, weefsel of een organisme zichtbaar te laten zijn.

Waarvoor hebben we deze eiwitten voor nodig?

Eiwitten zijn van groot belang in het lichaam. Zo zijn het de werkpaarden die zorgen voor onder andere:

  • Genexpressie
  • Celgroei
  • Opname van voedingstoffen
  • Intercellulaire communicatie

Voor de eiwitsynthese is de blauwdruk opgeslagen in je DNA. Dit is een sjabloon van sterk gereguleerde transcriptionele processen om mRNA te maken. De mRNA gecodeerde boodschap is vervolgens vertaald in aminozuren die een eiwit vormen. In alle organismen zijn eiwitten gesynthetiseerd in een proces van twee stappen: de DNA is eerst getranscribeerd in RNA, deze RNA is vervolgens weer vertaalt naar een eiwit. Op www.sanbio.nl vind je recombinant producten die je kunt afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *