Geen categorie

Een verklaring van goed gedrag aanvragen

In dit artikel willen we je niet alleen laten kennismaken met de verschillende verklaringen van goed gedrag, zoals de verklaring van goed gedrag voor gebruik in Nederland, voor gebruik in het buitenland of de Europese verklaring van goed gedrag.

Weten hoe en waar je een verklaring van goed gedrag kunt aanvragen, is essentieel voor veel alledaagse gebieden. Dit komt omdat de presentatie van jouw verklaring van goed gedrag vaak vereist is, vooral op de arbeidsmarkt, afhankelijk van op welke functie je wilt solliciteren. Met name als je met kinderen en jongeren werkt, bijvoorbeeld in openbare kinder- en jeugdzorg of hun zorg en opvoeding, kan de werkgever zelfs verplicht zijn om een ​​verklaring van goed gedrag in Nederland te vragen. Ook is de eis van een verklaring van goed gedrag zeer waarschijnlijk bij werkgevers voor banen in de openbare dienst, de beveiligingsindustrie en de transportsector. Bij het behalen van een rijbewijs of jachtvergunning moet ook een verklaring van goed gedrag worden overlegd.

De wet inzake justitiële gegevens en strafregisters, die in november 2002 in werking is getreden, bevat bepalingen over de afgifte van verklaringen van goed gedrag. De nieuwe procedure voor het VOG aanvragen van een certificaat is in werking getreden op 1 april 2004.

Waar kan ik een verklaring van goed gedrag aanvragen?

Een verklaring van goed gedrag vraag je aan bij de dienst Bevolkingsaangelegenheden

(Burgerzaken/ Publiekszaken) van de gemeente waar je staat ingeschreven bij de gemeente

Basisadministratie Personen (GBA) of bij één van de vele bureaus die VOG aanvragen aanbieden. De informatie die je opgeeft op jouw aanvraagformulier is Ingevoerd in de computer, die automatisch gegevens uit de GBA toevoegt. Al deze informatie is vervolgens opgestuurd naar COVOG, de Centrale Organisatie voor Verklaringen van Goed Gedrag, welke geeft namens de minister certificaten af. Als je niet bent geregistreerd in de GBA (meestal de zaak met Nederlanders die Nederland meer dan 12 jaar geleden hebben verlaten en vreemdelingen die ooit in Nederland hebben gewoond), vraagt je jouw certificaat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *