Het overlijden, de uitvaart, en nu?

De eerste keer dat iemand die je dierbaar is overlijdt zal je niet weten wat je overkomt. Je emoties zullen alle kanten opgaan, en dit terwijl er een heleboel praktische dingen zijn die je zult moeten regelen terwijl je je verdriet verwerkt. Allereerst zul je je handen vol hebben aan het regelen van de uitvaart maar iets waar je misschien niet gedacht aan zult hebben: “Wat doe je met zijn/haar spullen?”

Wie is verantwoordelijk?

Allereerst is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is voor het huis leegruimen na overlijden. In het geval dat de overledene een testament opgesteld heeft, zullen de erfgenamen verantwoordelijk zijn voor zowel het ontruimen van het huis als de bijbehorende kosten ervan. Als er geen testament opgesteld is, dan zullen de echtgenoot en bloedverwanten automatisch de erfgenamen worden.

Hoe pak je het aan?

Het is mogelijk dat je in het huis staat en geen idee hebt waar je moet beginnen. Het hele huis staat bomvol met spullen en je hebt geen overzicht. Het is in ieder geval handig om de spullen allereerst te verdelen in verschillende stapels:

  • Spullen die je wilt bewaren
  • Spullen die je wilt weggooien
  • Spullen die je kan verkopen of weggeven

Onthoud dat het niet allemaal in één keer opgeruimd hoeft te worden. Het blijft natuurlijk een emotioneel moment dus neem gerust pauzes tijdens het opruimen.

Schakel hulp in als het u te veel wordt

Misschien wordt het u allemaal te veel, al deze gebeurtenissen zo plots na elkaar. Gelukkig zijn er veel bedrijven die hierop geanticipeerd hebben en hulp aanbieden om dit proces iets makkelijker te maken voor de nabestaanden. Er zal van tevoren worden overlegd met de klant hoe er te werk wordt gegaan en wat er bijvoorbeeld met persoonlijke, waardevolle en/of emotionele zaken dient te gebeuren.

Bron: Vabos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *