Geen categorie

Hoe kan ik een verslaving herkennen?

De omgeving trekt vaak als eerst aan de bel, een verslaafde zit vaak nog in de ontkenningsfase en zeggen niet verslaafd te zijn. Het is dan ook niet zo gek dat de omgeving en het netwerk rondom de verslaafde een grote rol spelen in het traject om af te kicken. De verslaafde kan het traject voor een bepaalde tijd volgen en kan erna voornamelijk bouwen op zijn omgeving.

Wat is een verslaving?

Bij verdovende middelen heb je overmatig gebruik, maar ook sociaal gebruik. Waar je bij de een nog niet verslaafd bent, ben je bij overmatig gebruik wel echt verslaafd. Je kan het pas een verslaving noemen als de persoon niet meer zonder kan en het dagelijks moet gebruiken. Dit kan alcohol zijn, maar ook andere soorten drugs of zelfs een combinatie van. Op het moment dat je niet meer functioneert zonder, maar ook niet met, dan ben je verslaafd, je gebruikt dan overmatig verdovende middelen. 

Een verslaving herkennen

Verslaafde zijn vaak heel goed in het verbergen van hun verslaving, het is daarom voor de omgeving vaak lastig om de verslaving te herkennen. Wel kan je aan de persoon zelf vaak wel merken of hij of zij verslaafd is, een verslaafde toont namelijk een bepaald soort gedrag:

  • Ontkennen verslaafd te zijn en stiekem blijven gebruiken
  • Jezelf opbeuren door verdovende middelen te gebruiken
  • Steeds meer gaan gebruiken, maar ook steeds vaker willen gebruiken
  • Proberen te stoppen en het ook echt willen, maar het lukt vaak niet, waardoor beloftes keer op keer gebroken worden.

Waar kan je terecht als verslaafde voor de juiste hulp?

Een verslaafde zal moeilijk om hulp gaan vragen, juist omdat de verslaafde totdat het te laat is, niet doorheeft hoe ver heen ze al zijn. Wat belangrijk is, als je iemand in je omgeving hebt die verslaafd is, laat hem of haar dan weten dat ze niet alleen zijn. Een verslaving overwinnen doe je niet alleen, daar heb je begeleiding bij nodig, maar ook steun van je omgeving. CACN Verslavingszorg heeft daarom niet alleen specialisten die de verslaafde kunnen helpen, maar betrekt ook de omgeving erbij. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *