voetschimmel
Zorg

Kalknagel, wat is het?

Onychomycose, ofwel een schimmelnagel, is een schimmel die voorkomt onder de nagels van je tenen of vingers. Er zijn veel verschillende soorten schimmels op je lichaam, goede en slechte. Helaas wordt kalknagel veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum of door de huidschimmel Trichophyton mentagrophytes. 5% van Nederlanders heeft last van deze schimmels. Een kalknagel komt veel voor.  De reden hiervoor is dat de schimmels zich voeden met de stof keratine. En laat dat nou net een van de hoofdbestanddelen van onze nagels zijn.

Voorkom een kalknagel

Schimmels hebben geen licht nodig om te overleven, maar wat ze wel nodig hebben is warmte. Onder een teennagel, die in een sok zit. Deze sok zit dan weer in een verwarmde schoen. Hierdoor is er genoeg warmte om de schimmel te laten leven. Je loopt deze schimmelinfectie meestal op via andere mensen. Kalknagels zijn zeer besmettelijk. Als je naar een openbare ruimte gaat waar mensen veel op blote voeten lopen is er een kans dat je een kalknagel oploopt. Als je hier bent geweest, spoel en droog je voeten goed af om de kans te verminderen.

voetschimmel

Besmettelijk

Het is belangrijk dat wanneer je een kalknagel ontwikkelt, je je meteen laat behandelen. Zoals eerder aangegeven is een kalknagel heel besmettelijk, ook naar je andere nagels toe. Bij een kalknagel ontstaan verandert de nagelplaat. Hij wordt dikker en verkleurt. Ook kan de nagel gaan schilferen. De verdikte en verkleurde nagel is ongemakkelijk en naar om te zien. Gelukkig bestaan er veel verschillende soorten behandelingen en is het snel weer voorbij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *