Mindfulness
Tips

Mindfulness, spanningshoofdpijn en migraine

spanningshoofdpijn en migraine worden veroorzaakt door spanning in de hoofd, nek en schouderpartij. De spanning kan zich voornamelijk focussen op één gebied, maar meestal zullen alle spieren op een bepaalde mate tegelijkertijd aanspannen. In het begin van de meditatie beoefening voelen we dit nog niet en voelen we voornamelijk alleen de spanning van de grotere nek en schouder spieren. Wie dagelijks zijn mindfulness meditatie doet kan op een gegeven moment ook voelen dat er bij hoofdpijn en migraine ook spanning is aan de zijkant en achterkant van het hoofd. De spieren rond de bovenste nekwervel, de kaakspieren, maar ook hele kleine spiertjes boven en naast de oren en zelfs de buitenkanten van de ogen kunnen mee spannen.

Mindfulness en het lichaam

Mediteren wij door, dan kunnen we ook gaan voelen dat bepaalde lichaamsdelen de spanning in deze gebieden spiegelen, dus tegelijkertijd mee aan spannen. De enkels en buitenkanten van de voeten spiegelen de kaakgewrichten en buitenkanten van het hoofd. Daarom heb je ook van die koude voeten als je je te druk hebt gemaakt. Het is dus niet alleen zaak om de spieren in het bovenlichaam met mindfulness meditatie te leren ontspannen. Omdat veel spieren in het onderlichaam gespiegeld worden moet je ook deze leren ontspannen.

In inderstaande mindfulness oefening kun je beginnen met het leren ontspannen van je spieren. Zoals je hierboven hebt gelezen is het hele lichaam eigenlijk belangrijk bij hoofdpijn, omdat alle spieren vaak met elkaar mee aanspannen. De onderstaande mindfulness oefening voor beginners is beter in het begin dan een mindfulness oefening die speciaal bedoeld is voor hoofdpijn. Ben je al meer een gevorderde mindfulness / meditatie beoefenaar, dan is deze meditatie meditatie methode beter.

Wil je hierna doorgaan naar meer gespecialiseerde oefeningen kijk dan Hier  

Heb je vrij intense last van hoofdpijn, dan is een mindfulness weekend misschien een goed idee. Hier vind je meer info: Mindfulness weekend stilte retraite