Rouwverwerking met thanatopraxie

thanatopraxie

Rouwverwerking met thanatopraxie

Een overlijden kan veel gevolgen hebben voor nabestaanden, met name als het overlijden onverwachts is. Nabestaanden hebben dan dus geen tijd gehad om afscheid te nemen van hun dierbare. Het is dan ook belangrijk deze nabestaanden de kans krijgen om dit te doen tijdens de opbaring en tot en met de uitvaart. De mate waarin afscheid genomen kan worden, wordt onder andere bepaald door de manier waarop het lichaam geconserveerd wordt. Zo kiezen mensen vaak voor een opbaring met koelplaat, maar wist u dat er ook andere mogelijkheden zijn die het afscheid nemen en de rouwverwerking bevordert?

Thanatopraxie: een manier van opbaren

Een onbekende manier van opbaren is thanatopraxie, ook wel licht balsemen genoemd. Deze methode is pas sinds 2010 toegestaan in Nederland, maar al veel langer in het buitenland. Zo wordt thanatopraxie in Frankrijk al veelvuldig toegepast. Maar wat is licht balsemen eigenlijk en hoe draagt deze manier van opbaren bij aan de rouwverwerking?

Thanatopraxie of licht balsemen is afgeleid van het beter bekende ‘balsemen’. Het is een techniek waarbij het bloed van een overledene vervangen wordt door een conserverende vloeistof. De werkzame stof in de vloeistof zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en virussen in het lichaam gedood worden, waardoor ontbinding tijdelijk stil komt te liggen. Het grote verschil tussen balsemen en thanatopraxie is dan ook de duur van de conservering. Thanatopraxie conserveert het lichaam tot en met de uitvaart, terwijl balsemen het lichaam langdurig conserveert.

Kiezen voor thanatopraxie

Thanatopraxie kan altijd worden toegepast. Echter doordat thanatopraxie de ontbinding tijdelijk volledig stillegt, raden uitvaartondernemers deze manier van opbaren met name aan wanneer de overledene

  • ernstig ziek was en medicijnen heeft gebruikt;
  • zwaarlijvig is;
  • opgebaard wordt bij hoge temperaturen;

Behalve de uitstekende conserverende werking, biedt thanatopraxie ook mentale voordelen voor nabestaanden. Zo is een koelplaat tijdens de opbaring niet nodig, waardoor de dierbare niet ijskoud aanvoelt bij aanraking. Ook verloopt de opbaring na een lichte balseming altijd zorgeloos, wat rust geeft aan nabestaanden in deze moeilijke tijd.

Ook de cosmetische voordelen voor de overledene wegen mee in de keuze voor thanatopraxie. Blauwe verkleuringen zoals bij de vingers, oren en hals zullen veelal (volledig) verdwijnen. Daarnaast krijgt de overledene door de rode kleurstof in de ingebrachte vloeistof een natuurlijke uitstraling. De overledene ziet er uit zoals hij of zij bij leven was, waardoor nabestaanden fijner afscheid kunnen nemen.Het uitvoeren van een thanatopraxie behandeling vergt veel kennis en ervaring. Kies daarom altijd voor een erkend thanatopracteur. Thanatopraxie Rens de Peijper heeft behalve 10 jaar ervaring ook meerdere erkende balsemers in dienst. Kijk voor meer informatie over licht balsemen eens op hun website en bel de gratis informatielijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *