laboratorium
Zorg

SOA’s in Nederland: wat is Gonorroe?

Gonorroe. Hoewel het een komische bijnaam heeft – namelijk: druiper – is een besmetting met deze seksueel overdraagbare aandoening geen pretje. Toch zijn er in Nederland veel mensen, die eraan lijden. Hoog tijd om actie te ondernemen. In de vorm van voorlichting wel te verstaan. In dit artikel hebben wij de specialisten van How Are You Diagnostics om hun hulp gevraagd. Zij vertellen je alles wat je over de Neisseria gonorrhoeae moet weten. Lees snel verder!

Gonorroe: een definitie

De meeste jongeren, die seksueel actief zijn, zijn wel met de soa bekend: Gonorroe. In de volksmond wordt deze aandoening namelijk een ‘druiper’ genoemd. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae en wordt vaak door onveilig seksueel contact op partners overgedragen. Daarnaast kan het ook op een ander overspringen door contact met besmette vingers of speeltjes. De ziekte wordt vaker gevonden bij mannen.

De symptomen

Het klinkt allemaal best grappig: zo’n druiper. Mensen, die er echt mee besmet zijn voelen zich helaas wat minder prettig. Althans: wanneer zij klachten ervaren. Het merendeel van de patiënten weet helemaal niet dat ze de bacterie hebben opgelopen. En dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid.

Gonorroe bij de man

De meeste mannen, die met de bacterie van Gonorroe in aanraking komen, ervaren duidelijke klachten. Deze aandoening wordt namelijk niet voor niets een ‘druiper’ genoemd. Het bekendste symptoom is dan ook een pussende afvloed uit de penis. Dit kan gepaard gaan met een branderig of zelfs pijnlijk gevoel bij het urineren.

Gonorroe bij de vrouw

Vrouwen, die met Gonorroe besmet zijn geraakt, zijn vaak asymptomatisch. Dit betekent dat zij geen tot weinig klachten ervaren. Dit komt in 30 tot 60% van alle gevallen voor. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen. Zij kunnen de aandoening namelijk onbewust overdragen op hun bedpartners. Daarom moeten zij altijd bedacht zijn op symptomen. Zo kan er sprake zijn van toegenomen vaginale afscheiding, bloedverlies of een branderig gevoel tijdens het plassen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *