Geen categorie

Wanneer is iemand hoogbegaafd?

Hoogbegaafde mensen zijn mensen die een combinatie hebben van een uitermate hoog IQ, creativiteit en doorzettingsvermogen. Dit zijn de drie hoofdzaken die het meest meetellen in de definitie of iemand hoogbegaafdheid. Iedereen is verschillend dus ook elke hoogbegaafde is anders. De ene heeft meer creativiteit en de andere heeft juist meer doorzettingsvermogen. In deze blog lees je alles over hoogbegaafdheid.

Kenmerken

Hoogbegaafdheid van volwassenen en kinderen zijn vaak te herkennen. Hieronder zie je een aantal kenmerken die veel hoogbegaafden hebben.

  • Ontwikkelingsvoorsprong

Hoogbegaafde kinderen hebben een ontwikkelingsvoorsprong. Dit ligt natuurlijk wel aan de situatie waar het kind opgroeit, de ouders, broers en zussen en natuurlijk de vriendjes. Dit kan juist wel of juist niet de ontwikkeling vorderen.

  • Ongeduld

Hoogbegaafde mensen kunnen erg ongeduldig uitvallen. Dit komt door het onvermogen van anderen. Wat voor hun makkelijk is begrijpen ze niet dat het lastig kan zijn voor de ander.

  • Dagdromen

Dit komt vaker voor bij hoogbegaafde kinderen als bij hoogbegaafde volwassenen. Hoogebegaafden kunnen helemaal opgaan in hun gedachten en daarmee alles vergeten wat er om hen h een gebeurt.

  • Leerstijl

De leerstijl van hoogbegaafde mensen is heel anders als van niet hoogbegaafden. Hoogbegaafde mensen zorgen voor orde, concreet en praktische taken. Ook hebben ze aandacht voor details en nemen ze feiten goed in zich op.

  • Zintuigelijk sterk

Hoogbegaafde mensen zijn sterk met hun zintuigen. Dit betekend dat deze mensen meer ruiken, voelen, horen en zien. Hun hebben een andere beleving van bijvoorbeeld muziek en eten. Ook zijn ze daarom eerder afgeleid en eerder gefrustreerd. Ze voelen bijvoorbeeld ook beter een label in een shirtje.

Misvattingen

Naast veel kenmerken hebben hoogbegaafden mensen ook te leven met veel misvattingen. Iedereen heeft er namelijk een beeld van. Maar klopt dat beeld wel?

  • Allesweters

Een groot misverstand is dat iedereen denkt dat hoogbegaafde mensen alles al weten. Ze weten inderdaad veel en zijn soms ook erg betweterig. Maar veel hoogbegaafden staan open voor nieuwe dingen en om hun kennis nog verder te verbeteren.

  • IQ

Iemand is pas “officieel” hoogbegaafd bij een IQ van 130 of hoger. Als bijvoorbeeld iemand het IQ van 128 heeft, is deze persoon officieel geen hoogbegaafde. Dit is lang niet altijd zo. Dit  heeft te maken dat een test een momentopname is, daarnaast kan faalangst ook meespelen. Een IQ score van iemand hoeft dus eigenlijk helemaal niks te zeggen.

  • Sociaal achterlopen

Vaak worden er bij kinderen gezegd dat ze niet sociaal zijn als ze niet met andere kinderen spelen. Dit heeft vaak niet met sociaal te maken maar aan de uitdaging die de kinderen hebben waarmee het kind mee kan spelen. Kijk goed waarom een kind niet met de andere kinderen speelt en trek niet gelijk een conclusie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *